duminică, 17 mai 2009

Biserica Vioresti

Biserica ortodoxă „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Vioreşti este unul dintre monumentele istorice din judeţul Vâlcea. Proprietar al bisericii este parohia Goruneşti, comuna Slătioara, judeţul Vâlcea.
Biserica se afla in partea de vest a judeţului Vâlcea, fiind situata la 45º05’24” lat N si 23º53’24” long E. Pentru a ajunge la Vioreşti - cătun al comunei Slătioara - se parcurge o distanta de 9 km pe drumul naţional D.N. 67 de la Horezu spre vest, către Târgu Jiu. Apoi, de la intersecţia cu drumul spre Stroeşti, traseul ţine malul stâng al râului Cerna preţ de aproape încă 1 km. Biserica este amplasată pe celalalt mal, o troiţă cu icoana Sfinţilor Brâncoveni aflându-se în apropierea podului care trebuie trecut peste râul Cerna.
Conform pisaniei, biserica a fost ridicată de „robul lui Dumnezeu Ion şi soţia lui Andreea şi părinţii mei Vladu, Stancea 29 noiembrie 7290” (1781). Tot din pisanie aflăm ctitorii de zidărie ai bisericii: „Ion şi soţia lui Andreea şi părinţii mei Vladu, Stancea”.
In ceea ce priveşte pictura, conform afirmaţiilor arh. Liviu Brătuleanu, aceasta „este o realizare colectivă – ea face parte dintre ctitoriile vătafilor de plai de sub poala munţilor”. Dintre ctitorii de pictura, ale căror imagini şi inscripţii s-au păstrat menţionăm pe Ioan Urşanu şi mama sa Nedelea, reprezentaţi pe peretele nordic al pronaosului. Imaginile şi numele ctitorilor principali ai picturii au dispărut odată cu transformările ulterioare ale bisericii. Imaginea lui Ioan Urşanu apare şi pe faţada de sud, în registrul potecaşilor. Este de presupus că toţi cei reprezentaţi în acest registru au o legătura cu ctitorirea bisericii din Vioreşti, fie că au participat financiar sau erau rude cu ctitorii. Din tabloul votiv păstrat fragmentar în naos, alături de Ioan Urşanu şi mama sa, mai fac parte cinci ctitori dar din păcate o singură inscripţie se mai păstrează „Constantin Ba…”.
Ioana Iancovescu presupune că biserica din Vioreşti are amprenta stilistică a zugravului Dima, activ in primii ani ai secolului al XIX-lea în zona Vâlcea-Gorj. Trăsăturile stilistice sunt foarte asemănătoare cu cele ale bisericii din Urşani unde a pictat zugravul Dima.
De-a lungul timpului, biserica din Vioreşti a suferit multiple transformări la interior cât şi la exterior. Maria Golescu considera ca dată a transformărilor bisericii anul 1908. Radu Creţeanu indica anul 1895. În această intervenţie au fost mărite ferestrele bisericii, s-a închis pridvorul, s-a ridicat o turlă din lemn pe bolta naosului. Pereţii despărţitori dintre naos şi pronaos, pronaos şi pridvor au fost transformaţi iar portalul a fost mutat pe peretele vestic al pridvorului.

Un comentariu: